10 סיבות טובות לעבור לענן עכשיו!

שתפ/י את הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email

שימוש בפתרונות ענן הופך לאט לאט לסטנדרט השירותים בעולם העסקי. עסקים מכל סוג וגודל כבר משתמשים בשירותי אחסון, שיתוף, גיבוי ועבודה על אפליקציות ישירות בענן, ונהנים מכל היתרונות שעולם זה יכול להציע.

בפשטות, ‘מחשוב ענן’ הוא ענף בתחום המחשוב המאפשר צריכה של שירותים בהתבסס על רשת האינטרנט. בעבר, עסקים ומשתמשים ביתיים היו מריצים אפליקציות ותוכנות שהורדו על המחשב הפיזי שבבעלותם, אך כעת מחשוב הענן מאפשר למשתמשים גישה לאותן אפליקציות ותוכנות באמצעות האינטרנט, חוסך מהם את הצורך להחזיק בבעלותם רכיבי חומרה יקרים ופותח בפניהם עולם חדש של אפשרויות – כמעט אינסופיות.

יתרונות מחשוב הענן נמצאים סביבנו כבר זמן רב, אפילו אם לא שמנו לב לכך. שירותי האימייל כדוגמת ג’ימייל, הרשתות החברתיות כמו פייסבוק, שירותי הבנק המקוונים ועוד – כולם למעשה שירותים שאנחנו צורכים בענן מדי יום, גם אם לא קראנו להם בשם ‘שירותי ענן’.

אך כמובן ששירותי ענן אינם נחלתם של המגזר הביתי בלבד. עסקים בארץ ובעולם כבר נהנים מהיעילות, הגמישות ומרמת אבטחה מוגברת ולצד חיסכון משמעותי במשאבים על תחזוקת רכיבי חומרה יקרים.

ריכזנו עבורכם את 10 היתרונות העיקריים של מחשוב הענן, ולמה אתם צריכים לשקול מעבר לענן עכשיו:

  1. גמישות: עולם העסקים היום דורש מאיתנו להיות יותר גמישים. עומס העבודה יכול להשתנות בהתאם לתקופות בשנה ואפילו בהתאם לשעות העבודה ביום. מחשוב ענן מאפשר לכם אלסטיות מקסימלית: בלחיצת כפתור תוכלו לצמצם או להעלות את משאבי המחשוב שאתם צורכים, בהתאם לצורך העדכני, במהירות גבוהה ובקלות.
  2. אבטחת מידע: אחת הסוגיות המרכזיות המעסיקות ארגונים רבים לפני המעבר לענן הינה אבטחת המידע. עד לכניסתו של הענן לעולם המחשוב, המידע היה מצוי במסגרת גבולות הארגון, מה שמוביל לתחושת בטחון שהמידע נמצא בתשתית הארגונית. אחסון מידע חשוב בתשתית מרוחקת מרתיעה אנשים רבים, הרי אם אנו מאחסנים את המידע בענן מרוחק וניגשים אליו מכל מקום ובכל זמן, מה ימנע מהאקר לגשת אליו גם כן? ובכן.. לא מעט.

ספקי הענן משקיעים משאבים רבים בשמירה על אבטחת המידע של תשתית הענן שאותה הם מציעים. החל מאבטחה פיזית של חוות השרתים העצומות, ועד לאבטחה באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, הצפנה איכותית ושירותי בינה מלאכותית, מתוך מטרה לשמור ולהגן על המידע שלכם מפני סכנות וגורמים עוינים.
למעשה, באמצעות הענן ארגונים השייכים למגזר העסקים הקטן-בינוני, נהנים מרמת אבטחה שהייתה נחלתם של ארגוני ענק בלבד. זכרו שזהו בעיקר האינטרס של ספקית הענן לשמור על המידע שלכם בטוח.
הענן אף מספק פתרונות להגנה על המידע ממקורות עויינים פנים-ארגוניים על ידי הגבלה ומידור עובדים ובקרה קפדנית כל שימושם של העובדים בנתונים, כך ששמירת מידע רגיש מחוץ לארגון עשויה להועיל דווקא.
מתוצאות מחקר שנערך בשנה האחרונה בארה”ב ניכר כי 94 אחוזים מהעסקים ראו שיפור ברמת אבטחת המידע לאחר המעבר לענן. 91 אחוזים אמרו כי הענן מקל על עמידה בתקנים ודרישות רגולטוריות שונות כמו GDPR.

  1. התאוששות מאסון (DR): למרות כל האמור לעיל, בעולם של אינסוף איומי אבטחה וסכנות אחרות המאיימות על שלמות המידע העסקי שלנו, תוכנית התאוששות מאסון היא בגדר חובה לעסקים בכל הגדלים.

אנו צריכים לזכור שרכיבי חומרה, מחשבים ושרתים, יקרים ככל שיהיו, ניתנים להחלפה. אך אם המידע שלנו ניזוק ללא יכולת שחזור – אחנו עלולים למצוא את עצמנו בבעיה הרבה יותר קשה.
שירותי התאוששות מאסון וגיבוי בענן פופולריים מאוד בקרב ארגונים קטנים ובינוניים, מאחר והם אינם דורשים השקעה כספית גבוהה.

  1. עדכוני חומרה, תוכנה ואוטומציה: בשימוש בשירותי ענן קיימים מספר מודלים עיקריים: IaaS, PaaS ו- SaaS.

IaaS (Infrastructure as a service) או “תשתית כשירות”, מורידה מעל המשתמשים את הדאגה של תקינות החומרה של השרתים, התקשורת וכל הרכיבים הפיזיים. כך המשתמשים בשירות זה מנהלים את מערכת ההפעלה והאפליקציות בלבד, ללא כאב ראש מיותר שכרוך בתחזוקת שרתים פיזיים.

PaaS (Platform as a service) או “פלטפורמה כשירות”, לוקחת את הענן צעד אחד קדימה, ומסירה מעל המשתמשים בשירות את הצורך גם בתחזוקה של מערכת ההפעלה. כך לדוגמא עדכונים חשובים ובעיות תוכנה מתוחזקות ונמצאות באחריותו של ספק שירותי הענן. והמשתמשים בשירות יכולים להתרכז בפיתוח האפליקציות הארגוניות ללא דאגה למערכת ההפעלה.

SaaS (Software as a service) או “תוכנה כשירות”, זוהי תצורת הענן ברמת האחריות והשירות הגבוהה ביותר מספק הענן. רובנו משתמשים בשירותי SaaS באופן יומיומי מבלי להבחין בכך (לדוגמה שירותי דוא”ל).

בכל מודל לשירותי ענן, קיימות יכולות אוטומציה גבוהות על מנת לבצע תהליכים שונים. ניתן להגדיר אוטומציה מראש באופן ידני, או לנצל את יכולות הבינה המלאכותית שהענן מציע על מנת להגדיר אוטומציה ברמות גבוהות יותר, שבעבר היו בגדר חלום.

  1. חיסכון בעלויות: מחשוב בענן חוסך את העלויות הגבוהות שברכישה, תחזוקה ושדרוג של רכיבי חומרה. עם מודל חיוב לפי צריכה, אנו יכולים ליהנות ממשאביו של הענן, ולשלם לפי כמות השימוש שלנו – בדיוק באותו אופן שבו אנו צורכים, ומשלמים על, שירותי חשמל.

לעיתים קרובות שרתים פיזיים בארגון מצויים בחוסר ניצולת, כך יכול להיווצר מצב בו אנו משתמשים רק ב60% מיכולותיו של השרת, מה שמשאיר 40% מיותרים. בעולם מחשוב הענן המודרני, היערכות למקרי קיצון בו נצטרך תפוקה מלאה מהשרת נעשית באמצעות אוטומציה, ללא צורך בתשלום מיותר בעבור משאבים לא מנוצלים.
בנוסף, החיסכון בא לידי ביטוי במהירות ובקלות שבה אנשי IT יכולים להקים פרויקטים גדולים, שבעבר היו לוקחים זמן רב ויקר.

  1. עבודה משותפת: הענן מאפשר עבודה משותפת של מספר גדול של משתמשים וצוותים בו זמנית. כך לדוגמא משתמשי הארגון יכולים לשתף מסמכים ולערוך אותם בכל עת, מכל מקום בצורה מיטבית. שירותי PaaS שונים מאפשרים עריכת מסמכים בצורה מקוונת ללא צורך בהתקנת תוכנות מיוחדות.
  2. עבודה מכל מקום: כל מה שנדרש לעבודה בענן הינו מכשיר בעל יכולות טכניות בסיסיות, וחיבור לאינטרנט. שירותי הענן מגיעים לכל מכשיר, ללא תלות בפלטפורמה או מערכת ההפעלה שרצה עליו. מעסיקים יכולים לאפשר לעובדים גמישות עבודה רבה. כך לדוגמא טרנד ה BYOD (Bring Your Own Device) שכובש את שוק ההייטק בעיקר בקרב חברות קטנות, מאפשר עבודה על מסמכים ומשאבים ארגוניים, ממחשביהם האישיים של העובדים. טרנד זה מאפשר לעובדים להשתמש במכשירים המועדפים עליהם לצורך ביצוע עבודתם.
  3. ריכוז קבצים ומסמכים: מאז ראשית העבודה עם מחשבים, משתמשים היו צריכים לשתף מסמכים אחד עם השני על מנת לעבוד ביחד. עד לפני כניסת הענן לעולם המחשוב, השיטה הנפוצה ביותר לשיתוף מסמכים הייתה שליחת מיילים. דרך זו גורמת במוקדם או במאוחר לחוסר סדר בגרסאות המסמכים, לכפילויות, ולהתנגשויות רבות.

במעבר לענן, ניתן לרכז את כלל המסמכים במקום אחד, באופן מאובטח. בריכוז המסמכים ניתן לשמור על גרסאות שונות של קבצים, כך שבלחיצת כפתור ניתן לצפות בגרסאות השונות, ללא צורך בהתעסקות עם כפילויות ועותקים של קבצים.

  1. תחרותיות: בעוד מחשוב ענן גדל בקצב רב, עדיין יש כאלה המעדיפים לשמור על כל דבר מקומי. הדרישה לשירותים מקוונים מגיעה לרוב דווקא מהמשתמשים. במידה וארגון מסוים מיישם פתרון מבוסס ענן לפני המתחרים, הפתרון עלול למשוך קהל רב ובכך להעניק למי שיישם ראשון את הענן יתרון תחרותי משמעותי. דמיינו מצב בו הבנק שלכם לא היה מציע שירותים בנקאיים מהנייד, האם זו הייתה סיבה מספיק טובה עבורכם לשקול לעבור לבנק אחר?
  2. שמירה על איכות הסביבה: כן, גם זה יתרון גדול שיש לענן להציע. בהתחשב במצב הנוכחי של העולם, כבר לא מספיק לארגונים להציב סל מחזור במסדרון ובכך לומר שהם נותנים את חלקם בשמירה על כדור הארץ.

בשימוש בענן, ניתן להגביר את הפרואקטיביות הסביבתית, ומגביר את השימוש בשירותים ווירטואליים על פני חומרה ומוצרים פיזיים. כמו כן הענן מקטין את פסולת הנייר, משפר את יעילות ניצולת האנרגיה הדרושה לתפעול ציוד מחשוב, ומצמצם את פליטת הפחמן.

בחירת הספק

לאחר ההחלטה לעבור לענן, מול הארגון עדיין ניצבת דילמה לא פשוטה – בחירת הספק. האם כדאי לעבוד עם ספק קטן או גוף גדול? האם ספק מקומי (private cloud) או ספק גלובלי (public cloud)? איך עלינו לבחור את הספק הטוב והמתאים ביותר עבורנו?
קצת נתונים: בישראל קיימים עשרות ספקי תשתיות ענן מקומיים, גופים גדולים וגופים קטנים, כאלה המתמקדים בלקוחות SMB ואחרים החולשים גם על שוק ה- Enterprise.
בנוסף לספקים המקומיים, קיימים הספקים הגלובליים, Amazon (AWS), Google Cloud ו- Microsoft (Azure).
AWS היא הוותיקה מכולן ומספקת שירותים בתחום כבר 10 שנים, Microsoft מצמצמת פערים בעיקר ע”י פיתוח והתאמת שירותים נוספים בכל יום.
נתונים חדשים מראים כי Microsoft Azure ציינה צמיחה של 98% ברבעון השני של 2018, בהשוואה ל- 42% צמיחה של AWS ו- 12% של Google Cloud.
למיקרוסופט רשת רחבה של חוות שרתים בכל רחבי העולם, רשת המונה כ- 54 אזורים שונים. מיקרוסופט מינפה את הפריסה הרחבה שבבעלותה והקימה את ענן Azure. לAzure קיים ממשק ניהול נוח וידידותי למשתמש הפלטפורמה מאפשרת בניה, ופריסה של תשתיות מחשוב ושירותים מגוונים. Azure מאפשר לך להרחיב את הרשת הארגונית שלך לענן ע”י צריכת שירותי PaaS ו-IaaS. שני שירותים אלו מספקים גישה מאובטחת, אמינה ומהירה לנתונים המאוחסנים בענן.

נערך ע”י דין עובדיה, ארכיטקט ענן-Azure ב-CMS
רוצים ליווי ותמיכה בפרויקט Azure? פנו לאיש המכירות שלכם ב- CMS

לקריאה נוספת

נגישות